Published februari 24th, 2015 by

Det här är en bild på en ros utanför huset från i somras, bara för att jag tycker att den påminner så fint om doftminnen; rosen är liksom en evig symbol för doft och harmoni och i viss mån kanske även lycka! För det är verkligen en lycka att få använda sig av en vegetabilisk olja av finaste kvalitet, och känna hur alla dess egenskaper har en förmåga att ge näring och balansera huden, som är vårt största organ, och som behöver ”matas” dagligen i vårt torra och faktiskt påfrestande klimat…

IMG_0519

Det finns en mängd olika oljor att välja mellan, och vad ska man då tänka på? Jag tänkte skriva om tre olika vegetabiliska oljor den här gången och det är jojobaolja, mandelolja och aprikoskärnolja.

Jojobaolja( Simmondsia chinensis ) är egentligen ett flytande vax och är därför en mycket stabil ”olja” som egentligen inte ger näring, men däremot är mycket skyddande, vårdande och även talgbalanserande – vare sig man har fet eller torr hud, så balanseras hudytan pga att oljan ”blandar” sig med hudens eget yttre hornlager ( som också består av ”vaxliknande” ämnen ).Huden blir mjuk och len, och fukten binds i huden och därmed passar jojobaolja bra om man har acne, eksem eller kanske psoriasis. Det är viktigt att faktiskt använda en vegetabilisk olja vid hudvård även om man har fet och oren hud, i stället för att tro att man ska låta huden ”torka ut” – då produceras i stället ännu mer talg eftersom huden känner sig ”i kris”. Jojobaträdet är ett litet städsegrönt träd som växer i Nordamerika och kan bli 50-200 år och ger 1-6 kg frön per år, och det är ur dessa frön man utvinner det flytande vaxet. Träden växer i ökenområden, och tål ett påfrestande och torrt klimat. Indianerna använde jojobaoljan både som livsmedel och till hudvård. Och det är ju precis som det ska vara; hudvårdsprodukter ska vara så rena, att de även går att äta! :-)

IMG_3900

Mandelolja ( Prunus amygdalus var dulcis ) är i sin renaste form en mild och mjukgörande olja, som utvinns ur stenfrukten mandel. Mandeln består av 50% olja som gör huden smidig och återfuktad och passar också bra till massage.Den är skön på överkänslig hud och är inte lika ”aktiv” som jojobaoljan ( som balanserar mer ) utan är mer lindrande och även bra vid klåda, och passar också till den känsliga babyhuden. Den finaste kallpressade mandeloljan har både doft och smak och är den helt doftlös kan man misstänka att den är varmpressad och är inte alls lika välgörande och näringsrik. Mandelträdet har sitt ursprung i Asien, men odlas runt Medelhavet och i södra USA och även på andra ställen. Det blommar med vackra röda eller vita blommor…och jag längtar till våren när jag skriver dessa rader!

24a

Aprikoskärnolja ( Prunus armeniaca L ) är ett alternativ till mandelolja för den som inte tål mandlar, och därmed kanske inte tål mandelolja. Passar bra till torr och lite trött hud. Det är en bra ”basolja”, passar fint att blandas med andra vegetabiliska oljor när man vill göra sin egen oljeblandning! Aprikosträden växer ursprungligen i Turkiet men odlas numera i Kalifornien och Kina också.

Recept-skiss på en egen ansiktsolja; 100 ml ansiktsolja Blanda 50 ml eko mandelolja och 50 ml jojobaolja i en helt ren liten glasflaska. Tillsätt 10 droppar eterisk olja av lavendel, 5 droppar eterisk olja av citron och 2 droppar eterisk olja av ylangylang. Sätt på korken och skaka flaskan. Klart! Lavendel verkar lugnande på huden, citron är balanserande och rengörande, ylangylang doftar underbart och är också lugnande för huden och att bara känna dess underbara doft minskar eventuella stresskänslor markant! Din hud mår bra när du mår bra. Massera ansiktet varje kväll med din ansiktsolja, när du får i gång cirkulationen i ansiktets muskulatur känns det så välgörande att du inte kommer vilja vara utan denna lilla kvällsritual!