Published februari 24th, 2015 by

Det här är en bild på en ros utanför huset från i somras, bara för att jag tycker att den påminner så fint om doftminnen; rosen är liksom en evig symbol för doft och harmoni och i viss mån kanske även lycka! För det är verkligen en lycka att få använda sig av en vegetabilisk olja av finaste kvalitet, och känna hur alla dess egenskaper har en förmåga att ge näring och balansera huden, som är vårt största organ, och som behöver ”matas” dagligen i vårt torra och faktiskt påfrestande klimat…

IMG_0519

Det finns en mängd olika oljor att välja mellan, och vad ska man då tänka på? Jag tänkte skriva om tre olika vegetabiliska oljor den här gången och det är jojobaolja, mandelolja och aprikoskärnolja.

Jojobaolja( Simmondsia chinensis ) är egentligen ett flytande vax och är därför en mycket stabil ”olja” som egentligen inte ger näring, men däremot är mycket skyddande, vårdande och även talgbalanserande – vare sig man har fet eller torr hud, så balanseras hudytan pga att oljan ”blandar” sig med hudens eget yttre hornlager ( som också består av ”vaxliknande” ämnen ).Huden blir mjuk och len, och fukten binds i huden och därmed passar jojobaolja bra om man har acne, eksem eller kanske psoriasis. Det är viktigt att faktiskt använda en vegetabilisk olja vid hudvård även om man har fet och oren hud, i stället för att tro att man ska låta huden ”torka ut” – då produceras i stället ännu mer talg eftersom huden känner sig ”i kris”. Jojobaträdet är ett litet städsegrönt träd som växer i Nordamerika och kan bli 50-200 år och ger 1-6 kg frön per år, och det är ur dessa frön man utvinner det flytande vaxet. Träden växer i ökenområden, och tål ett påfrestande och torrt klimat. Indianerna använde jojobaoljan både som livsmedel och till hudvård. Och det är ju precis som det ska vara; hudvårdsprodukter ska vara så rena, att de även går att äta! :-)

IMG_3900

Mandelolja ( Prunus amygdalus var dulcis ) är i sin renaste form en mild och mjukgörande olja, som utvinns ur stenfrukten mandel. Mandeln består av 50% olja som gör huden smidig och återfuktad och passar också bra till massage.Den är skön på överkänslig hud och är inte lika ”aktiv” som jojobaoljan ( som balanserar mer ) utan är mer lindrande och även bra vid klåda, och passar också till den känsliga babyhuden. Den finaste kallpressade mandeloljan har både doft och smak och är den helt doftlös kan man misstänka att den är varmpressad och är inte alls lika välgörande och näringsrik. Mandelträdet har sitt ursprung i Asien, men odlas runt Medelhavet och i södra USA och även på andra ställen. Det blommar med vackra röda eller vita blommor…och jag längtar till våren när jag skriver dessa rader!

24a

Aprikoskärnolja ( Prunus armeniaca L ) är ett alternativ till mandelolja för den som inte tål mandlar, och därmed kanske inte tål mandelolja. Passar bra till torr och lite trött hud. Det är en bra ”basolja”, passar fint att blandas med andra vegetabiliska oljor när man vill göra sin egen oljeblandning! Aprikosträden växer ursprungligen i Turkiet men odlas numera i Kalifornien och Kina också.

Recept-skiss på en egen ansiktsolja; 100 ml ansiktsolja Blanda 50 ml eko mandelolja och 50 ml jojobaolja i en helt ren liten glasflaska. Tillsätt 10 droppar eterisk olja av lavendel, 5 droppar eterisk olja av citron och 2 droppar eterisk olja av ylangylang. Sätt på korken och skaka flaskan. Klart! Lavendel verkar lugnande på huden, citron är balanserande och rengörande, ylangylang doftar underbart och är också lugnande för huden och att bara känna dess underbara doft minskar eventuella stresskänslor markant! Din hud mår bra när du mår bra. Massera ansiktet varje kväll med din ansiktsolja, när du får i gång cirkulationen i ansiktets muskulatur känns det så välgörande att du inte kommer vilja vara utan denna lilla kvällsritual!

 

 

Published juli 3rd, 2014 by

IMG_2397

 

För några dagar sedan bara lyckades jag med att utföra det som jag planerat att göra i ungefär en månad; stoppa ner några olika fröer i jorden…! Det är ju en ganska enkel handling egentligen, det är väl själva förberedelserna som kan dra ut på tiden ungefär hur länge som helst!

Först konstaterar man att jorden verkar lite torftig och kanske behöver lite gödsel. Om man då bara fick börja med det! Nejdå, först ska det grävas och dras upp olika rötter och krattas och grävas igen. Då ser jag att marken runt själva landet mot staketet också måste fixas till lite, hämtar skottkärran och plötsligt märker jag att jag är inne i ett helt annat projekt! Åter till jordplätten, men då upptäcker jag att pilträdet vid sidan om landet faktiskt behöver beskäras lite eftersom grenarna verkar skugga själva landet för mycket…fram med sågen då! Fyller på i komposten med allt möjligt och funderar på när jag ska göra i ordning den ordentligt…

I allafall så hade jag en dröm om att tillverka ringblomsolja av vegetabilisk olja och kronbladen från ringblommor som förhoppningsvis kommer att slå ut någon gång i augusti kanske. Det finns väldigt många fina, färdiga ringblomsoljor att köpa men det är ännu skönare att smörja in sig med en egen olja. Eftersom man lägger ner lite tid och förberedelser på en egen olja, så rekommenderar jag att man skaffar sig en olja av högsta kvalitet även om man ”bara” ska göra en egen olja! Många gånger hör jag människor som säger att de vill ha en väldigt billig olja, men den ska förstås vara ekologisk osv. Så man ”har råd” med att slösa lite… Men då tänker man kanske inte på vad det kommer sig att den där billiga oljan är så billig! Är en produkt ”alltför billig” så är det någon annan som har fått betala ett högt pris, antingen den som framställt oljan och inte fått betalt eller moder natur som utsatts för olika bekämpningsmedel eller lösningsmedel…

Jag kommer kanske att välja olivolja, den är faktiskt en riktigt fin kroppsolja som både skyddar och är anti-inflammatorisk. Passar bra till torr och känslig hud och har en extra bra hållbarhet ( ca 3 år om den är förvarad på rätt sätt ). Anledningen till att olivolja inte används så ofta i hudvårdsprodukter tror jag beror på att den har en speciell, intensiv doft. Påminner om matlagning? Då kan det passa bra att göra en egen oljeblandning t ex 1/3 olivolja och 2/3 persikokärnolja. Persikokärnolja är mild i doften och passar precis som olivolja till torr och känslig hud. Om man gör en egen oljeblandning är det smart att skriva upp precis hur man gjorde; om blandningen blev lyckad är det ju kul att ha kvar receptet till nästa sommar :-)

Om min ringblomsodling lyckas, trots regn och svala sommardagar, kanske jag gör så här i augusti;

Jag plockar minst 2 dl kronblad av ringblomma, torra blad och lägger dem i en ren glasburk. På bladen häller jag en oljeblandning, kanske 1,5 dl olivolja och 3,5 dl persikokärnolja. Inga växtdelar ska sticka upp ur oljan! På med lock och sedan får burken stå i ett fönster utan gassande sol i ca 3 veckor. Sedan silar jag oljan ett par gånger genom en tunn silduk och därefter tar jag en tratt och häller upp oljan i en fin glasflaska. Kanske några droppar eterisk olja, lavendel 10 droppar eller för en blommigare doft några få droppar ylangylang (eterisk olja).

Jag längtar till skörden, även om jag just nu njuter av att vänta på den!

Ha en skön sommar-semester! /Merete

 

Published juni 20th, 2014 by

IMG_1715

Det låter egentligen lite tråkigt med ”rutiner”, men det är det kan jag intyga att det inte är! Det är skönt med några bra rutiner i tillvaron, sedan kan man göra lite hur som helst med andra saker i livet, men att ha bra hudvårdsrutiner skapar en förutsättning för att få en fin hud och de vill de flesta ha trots allt!

Det räcker gott och väl att rengöra ansiktet en gång per dag, och det är bäst att göra det på kvällen. Under natten har huden byggt upp sitt immunförsvar och det är en mix av döda hudceller, talg och lite svett i en fin cocktail som faktiskt är vårt naturliga skydd mot den kommande dagens påfrestningar och utmaningar…Då är det inte smart att tvätta bort det skyddet, speciellt inte om man ska träffa mycket människor. På morgonen räcker det att tvätta ur ögonen, skydda huden ytterligare med en näringsrik crème och/eller en vegetabilisk olja. Kanske en foundation som skyddar ytterligare, bädd mot solens strålar och faktiskt motverkar att huden blir så utsatt om man sitter länge vid en dator. I en naturkosmetisk foundtion ingår bl a mineraler från jorden som har en extra skyddande effekt, bortsett från att den ger fin lyster.

Rengöring på kvällen räcker alltså, med en naturlig ekologisk rengöring . Därefter ett balanserande ansiktsvatten. Ansiktsvattnet ger en bra ph-balans på hudytan( huden ska helst vara lite sur, så att den befrämjar goda bakterier som också skyddar) och gör att det går lättare att massera in en olja eller smörja in en crème efteråt. Massera hela ansiktet med mjuka, regelbundna rörelser. Det är väldigt skönt att få i gång blodcirkulationen i ansiktet, det känns ända ner i tårna!

När man som jag hållit på i några år med ekologiska produkter, så kan man bli väldigt förtjust i vissa vegetabiliska oljor. Det är något magiskt och underbart att massera in t ex en mandelolja av högsta kvaliet i ansiktet, doften som är fin och subtil med en lien hint av vanilj och känna hur den ”sugs upp” av huden och gör ett mindre underverk varje gång! Som att smörja in torra skor med en skokräm, fast annorlunda förstås :-) Jag kommer skriva mer om olika vegetabiliska oljor en annan gång!

Önskar dig en glad midsommar!

 

Published juni 18th, 2014 by

IMG_0161

Välkommen till min blogg!

Här kommer jag att skriva om allt möjligt som kan vara tänkvärt att läsa om, med fokus på ekologisk hudvård och vägar till hälsa i olika aspekter!

Jag är ekologisk hudvårdsterapeut och ger behandlingar en trappa ned från butiken som vi har på Kungsgatan 33 i Umeå. Det är en anledning till att jag är extra intresserad av huden, som faktiskt är vårt största organ! I huden kan man avläsa en del om hur människan som bor där innanför mår, och det är väldigt intressant. Att man sedan kan hjälpa människor att få en finare hud genom att ta hand om den och inse var eventuella obalanser finns – det är härligt!

Det jag tänkte lite extra på i dag, när jag cyklade hem från jobbet, och som det är svårt att ”värja” sig från – det är att vi är inne i en doftande årstid nu. Just nu blommar syrener och äppelträd i trädgårdarna här i Umeå och man får en massa minnen av de där underbara blomdofterna…ofta är det barndomsminnen som dyker upp när man känner dofter som man gillar. Eftersom det är något ”ordlöst” över dofter, man bara känner dem…och minns något. Antingen något speciellt eller bara en känsla, och den kan vara lika härlig som doften…Svårt att sätta ord på, men den är där likafullt. Känslan, och minnet…

De flesta dofter man möts av på stan är syntetiska. Eller petrokemiska. Man håller nästan andan, spänner sig lite för att slippa.
Jämfört med de djupa andetag man gärna tar under äppelträdet.

Samma sak är det med dofter som man omger sitt närmaste fodral, huden, med. Vill man smörja in sig med en produkt som innehåller syntetiska doftämnen, som når och påverkar hypofysen lika mycket som en naturlig doft eller vill man smörja in sig med något som har en doft uppbyggd av äkta doftmolekyler? Båda varianterna påverkar oss lika mycket, men på olika sätt. Den kemiskt uppbyggda doftmolekylen förvirrar hjärnan, medan den naturliga doftmolekylen antingen lugnar eller piggar upp ( och med alla varianter där emellan ). T ex den klassiska, lavendel, den är lika tryggt lugnande som mormors linneskåp.

Trots att vi har valmöjlighet väljer de allra flesta fortfarande den petrokemiska varianten, att döma av sortimentet på stan. Det skulle inte tillverkas om inte folk valde att köpa det!
En intressant aspekt av det hela är att det förekommer att människor råkar välja ”fel” partner pga att man inte kunde erfara sin partners individuella doft eftersom den syntetiska doften förvirrar hjärnan så mycket att man inte vet vad man känner!

Alla människor har ju en alldeles egen, speciell doft och vi är fortfarande ”grott-människor” i den bemärkelsen att vi behöver attraheras av vår partners egna doft, för att kunna trivas tillsammans. Så enkelt och så svårt…!

Ha det gott i sommar-Umeå! :)
Merete