Published februari 24th, 2015 by

Det här är en bild på en ros utanför huset från i somras, bara för att jag tycker att den påminner så fint om doftminnen; rosen är liksom en evig symbol för doft och harmoni och i viss mån kanske även lycka! För det är verkligen en lycka att få använda sig av en vegetabilisk olja av finaste kvalitet, och känna hur alla dess egenskaper har en förmåga att ge näring och balansera huden, som är vårt största organ, och som behöver ”matas” dagligen i vårt torra och faktiskt påfrestande klimat…

IMG_0519

Det finns en mängd olika oljor att välja mellan, och vad ska man då tänka på? Jag tänkte skriva om tre olika vegetabiliska oljor den här gången och det är jojobaolja, mandelolja och aprikoskärnolja.

Jojobaolja( Simmondsia chinensis ) är egentligen ett flytande vax och är därför en mycket stabil ”olja” som egentligen inte ger näring, men däremot är mycket skyddande, vårdande och även talgbalanserande – vare sig man har fet eller torr hud, så balanseras hudytan pga att oljan ”blandar” sig med hudens eget yttre hornlager ( som också består av ”vaxliknande” ämnen ).Huden blir mjuk och len, och fukten binds i huden och därmed passar jojobaolja bra om man har acne, eksem eller kanske psoriasis. Det är viktigt att faktiskt använda en vegetabilisk olja vid hudvård även om man har fet och oren hud, i stället för att tro att man ska låta huden ”torka ut” – då produceras i stället ännu mer talg eftersom huden känner sig ”i kris”. Jojobaträdet är ett litet städsegrönt träd som växer i Nordamerika och kan bli 50-200 år och ger 1-6 kg frön per år, och det är ur dessa frön man utvinner det flytande vaxet. Träden växer i ökenområden, och tål ett påfrestande och torrt klimat. Indianerna använde jojobaoljan både som livsmedel och till hudvård. Och det är ju precis som det ska vara; hudvårdsprodukter ska vara så rena, att de även går att äta! :-)

IMG_3900

Mandelolja ( Prunus amygdalus var dulcis ) är i sin renaste form en mild och mjukgörande olja, som utvinns ur stenfrukten mandel. Mandeln består av 50% olja som gör huden smidig och återfuktad och passar också bra till massage.Den är skön på överkänslig hud och är inte lika ”aktiv” som jojobaoljan ( som balanserar mer ) utan är mer lindrande och även bra vid klåda, och passar också till den känsliga babyhuden. Den finaste kallpressade mandeloljan har både doft och smak och är den helt doftlös kan man misstänka att den är varmpressad och är inte alls lika välgörande och näringsrik. Mandelträdet har sitt ursprung i Asien, men odlas runt Medelhavet och i södra USA och även på andra ställen. Det blommar med vackra röda eller vita blommor…och jag längtar till våren när jag skriver dessa rader!

24a

Aprikoskärnolja ( Prunus armeniaca L ) är ett alternativ till mandelolja för den som inte tål mandlar, och därmed kanske inte tål mandelolja. Passar bra till torr och lite trött hud. Det är en bra ”basolja”, passar fint att blandas med andra vegetabiliska oljor när man vill göra sin egen oljeblandning! Aprikosträden växer ursprungligen i Turkiet men odlas numera i Kalifornien och Kina också.

Recept-skiss på en egen ansiktsolja; 100 ml ansiktsolja Blanda 50 ml eko mandelolja och 50 ml jojobaolja i en helt ren liten glasflaska. Tillsätt 10 droppar eterisk olja av lavendel, 5 droppar eterisk olja av citron och 2 droppar eterisk olja av ylangylang. Sätt på korken och skaka flaskan. Klart! Lavendel verkar lugnande på huden, citron är balanserande och rengörande, ylangylang doftar underbart och är också lugnande för huden och att bara känna dess underbara doft minskar eventuella stresskänslor markant! Din hud mår bra när du mår bra. Massera ansiktet varje kväll med din ansiktsolja, när du får i gång cirkulationen i ansiktets muskulatur känns det så välgörande att du inte kommer vilja vara utan denna lilla kvällsritual!

 

 

Published september 16th, 2014 by

IMG_3526Jag får många frågor varje dag, och jag vill helst besvara dem så snabbt och bra som  möjligt! Det finns två frågor som jag får väldigt ofta, och den ena av dem tänker jag belysa nu :-) Det är rubrikens fråga ”Vad ska jag välja för schampo?” Du som frågar mig det har troligtvis använt ”vanligt schampo” från någon av de stora kedjorna, eller ”lite dyrare schampo” från t ex en frisör, men börjat fundera på vad det egentligen är för ämnen som du masserar in i din känsliga hårbotten och sedan spolar ut i vårt känsliga ekosystem var och varannan dag!

Oftast kanske man inte funderar jättemycket på vad det är för ämnen så länge schampot fungerar något så när bra, dvs håret känns rent och fint i några dagar och allt bara rullar på…Men en vacker dag så känner du att det kliar lite för mycket i hårbotten och håret känns ”urtvättat” dvs väldigt torrt och skört eller kanske blir ”fett” på en gång! Hårbotten, som omsluter ditt huvud, behöver egentligen nästan lika mycket omvårdnad som din hud i ansiktet. Jag tror inte att du skulle vilja tvätta ansiktshuden med ett schampo med starka syntetiska tensider, spraya ansiktet med styling-produkter och dessutom utsätta det för kemiska färgämnen då och då. Jag tänker inte lista alla ämnen som de känsliga hårsäckarna tvingas ta emot var och varannan dag, utan inrikta mig på att beskriva hur du skulla kunna gå till väga om du vill ta hand om hår och hårbotten och komma i balans igen!

Först behöver ph-balansen bli återställd. Huden i hårbotten ska naturligt vara runt 5, dvs lätt sur. Tvättar man med starka tensider ( vanligt schampo ) blir hår och hårbotten basisk och kommer kanske upp i ph-värde 10. Det tar nästan ett dygn innan ph-balansen återgått till det normala, och i många fall tvättar man sitt hår igen då! För att bryta denna cirkel, kan det vara en fin idé att börja med att massera in en ekologisk hårolja i hela hårbotten. Låt oljan följa med ända ut i hårtopparna, och sov med denna inpackning så att oljan får jobba på djupet och lösa upp kemikalierester och ge näring till hårbotten samt öka blodcirkulationen.Oljan tillför näring även till torra hårstrån, som ”läker” och blir blankare och mjukare efter en tids behandling! Nästa dag kan man tvätta håret med ett ekologiskt hårbalsam bara, eller varför inte prova malda tvättnötter?

Tvättnötter är en sorts nöt  ( inte en nöt i vanlig bemärkelse )som växer i Indien och innehåller saponiner, det är saponinerna som tvättar rent och det är mycket skonsamt för hår och hårbotten. Det är en helt ”ren” produkt, innehåller inga tillsatser och man blandar enkelt malda tvättnötter 1-2 msk i en halv mugg med varmt vatten. När du står i duschen med vått hår, häller du helt enkelt blandningen över huvud och hår och masserar och tvättar som vanligt! Upprepa två gånger, speciellt om du har haft en oljeinpackning i håret.

Nu är du på god väg att komma in i bättre rutiner för din hårvård och när du kört den här renings-kuren några gånger kan du i stället välja ett ekologiskt hårschampo som passar din hårtyp samt bara använda styling-produkter av samma sort! Det finns fina svenska hårvårds-produkter för alla hårtyper. Tänk på att eftersom ekologiska schampon har så milda tensider, så kan de behöva sitta kvar i håret en lite längre stund innan du sköljer ur det!

Fortsättning följer!

Published juli 3rd, 2014 by

IMG_2397

 

För några dagar sedan bara lyckades jag med att utföra det som jag planerat att göra i ungefär en månad; stoppa ner några olika fröer i jorden…! Det är ju en ganska enkel handling egentligen, det är väl själva förberedelserna som kan dra ut på tiden ungefär hur länge som helst!

Först konstaterar man att jorden verkar lite torftig och kanske behöver lite gödsel. Om man då bara fick börja med det! Nejdå, först ska det grävas och dras upp olika rötter och krattas och grävas igen. Då ser jag att marken runt själva landet mot staketet också måste fixas till lite, hämtar skottkärran och plötsligt märker jag att jag är inne i ett helt annat projekt! Åter till jordplätten, men då upptäcker jag att pilträdet vid sidan om landet faktiskt behöver beskäras lite eftersom grenarna verkar skugga själva landet för mycket…fram med sågen då! Fyller på i komposten med allt möjligt och funderar på när jag ska göra i ordning den ordentligt…

I allafall så hade jag en dröm om att tillverka ringblomsolja av vegetabilisk olja och kronbladen från ringblommor som förhoppningsvis kommer att slå ut någon gång i augusti kanske. Det finns väldigt många fina, färdiga ringblomsoljor att köpa men det är ännu skönare att smörja in sig med en egen olja. Eftersom man lägger ner lite tid och förberedelser på en egen olja, så rekommenderar jag att man skaffar sig en olja av högsta kvalitet även om man ”bara” ska göra en egen olja! Många gånger hör jag människor som säger att de vill ha en väldigt billig olja, men den ska förstås vara ekologisk osv. Så man ”har råd” med att slösa lite… Men då tänker man kanske inte på vad det kommer sig att den där billiga oljan är så billig! Är en produkt ”alltför billig” så är det någon annan som har fått betala ett högt pris, antingen den som framställt oljan och inte fått betalt eller moder natur som utsatts för olika bekämpningsmedel eller lösningsmedel…

Jag kommer kanske att välja olivolja, den är faktiskt en riktigt fin kroppsolja som både skyddar och är anti-inflammatorisk. Passar bra till torr och känslig hud och har en extra bra hållbarhet ( ca 3 år om den är förvarad på rätt sätt ). Anledningen till att olivolja inte används så ofta i hudvårdsprodukter tror jag beror på att den har en speciell, intensiv doft. Påminner om matlagning? Då kan det passa bra att göra en egen oljeblandning t ex 1/3 olivolja och 2/3 persikokärnolja. Persikokärnolja är mild i doften och passar precis som olivolja till torr och känslig hud. Om man gör en egen oljeblandning är det smart att skriva upp precis hur man gjorde; om blandningen blev lyckad är det ju kul att ha kvar receptet till nästa sommar :-)

Om min ringblomsodling lyckas, trots regn och svala sommardagar, kanske jag gör så här i augusti;

Jag plockar minst 2 dl kronblad av ringblomma, torra blad och lägger dem i en ren glasburk. På bladen häller jag en oljeblandning, kanske 1,5 dl olivolja och 3,5 dl persikokärnolja. Inga växtdelar ska sticka upp ur oljan! På med lock och sedan får burken stå i ett fönster utan gassande sol i ca 3 veckor. Sedan silar jag oljan ett par gånger genom en tunn silduk och därefter tar jag en tratt och häller upp oljan i en fin glasflaska. Kanske några droppar eterisk olja, lavendel 10 droppar eller för en blommigare doft några få droppar ylangylang (eterisk olja).

Jag längtar till skörden, även om jag just nu njuter av att vänta på den!

Ha en skön sommar-semester! /Merete