Published augusti 9th, 2015 by

IMG_4342

Jag har varit på Capellagården som ligger i Vickleby på Öland alldeles nyligen. Dels för att återse mitt älskade Capella – jag gick min utbildning i textil formgivning där på 80-talet – dels för att få lite ledigt och samtidigt inspireras av kocken Erik Måneld som höll i en kurs i vegetarisk matlagning i utekök!

IMG_4317

Vi började med att bygga vårt utekök under några lummiga träd utanför Norrgården ( ja, elevbostäderna heter Norrgården, Mellangården och Sörgården precis som i Bullerbyn! ) och det är det bästa man kan göra om man vill göra matlagningen ännu mer enkel och ännu mer njutbar. Vi använde lecablock och långa brädor bara, och det blev hur bra som helst.

Det gör inget om man spiller i gräset, och sånt som man skurit bort som hamnar på marken är det enkelt att bara kratta ihop sedan!

IMG_4291

Vi lagade ungefär 12 rätter per dag, och jag vill gärna dela med mig av några recept. Nu hade vi ju lyckan att kunna gå ner på åkrarna och skörda allt vi skulle laga av, och det kanske man inte alltid har möjlighet att göra – men just nu börjar ju alla grönsaker att skördas, så det finns mycket att välja på just nu i frukt-och grönt-disken :-)

Följande  recept är mycket enkelt, med endast tre stycken ingredienser. Men det är väldigt gott och passar till det mesta, som ett fint tillbehör.

 

                                                        

                       Sotade morötter med brynt smör
IMG_4299

1 kg fina, gärna krokiga morötter, lite havssalt och 100 g smör

Skala morötterna ( behövs inte om de är nyskördade, då räcker det att tvätta dem ) och skär dem i 5mm tjocka skivor på längden. Koka dem ”al dente” i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av ordentligt och torka dem utbredda på handduk. Smält smöret i en stekpanna. Låt det brännas en smula och få en fin färg innan du tar det från värmen, häll smöret i en skål och låt det svalna en stund. När smöret svalnar sjunker de brända partiklarna till botten av skålen, så de kommer inte med i nästa steg. Det är den brända, lite kolaaktiga smaken man vill åt.

Diska ur stekpannan med hett vatten och torka noga. Hetta upp järnet ordentligt och låt de torra morotsskivorna rosta en stund på varje sida utan något fett alls i pannan tills de får ordentligt med färg. Lägg dem på ett fat och häll det brynta smöret över vid servering. Klart!

Det var allt för i dag, men jag återkommer med fler glimtar från uteköket!

Varmt välkomna till vår nya butiksadress Kungsgatan 51!

Merete

Published februari 24th, 2015 by

Det här är en bild på en ros utanför huset från i somras, bara för att jag tycker att den påminner så fint om doftminnen; rosen är liksom en evig symbol för doft och harmoni och i viss mån kanske även lycka! För det är verkligen en lycka att få använda sig av en vegetabilisk olja av finaste kvalitet, och känna hur alla dess egenskaper har en förmåga att ge näring och balansera huden, som är vårt största organ, och som behöver ”matas” dagligen i vårt torra och faktiskt påfrestande klimat…

IMG_0519

Det finns en mängd olika oljor att välja mellan, och vad ska man då tänka på? Jag tänkte skriva om tre olika vegetabiliska oljor den här gången och det är jojobaolja, mandelolja och aprikoskärnolja.

Jojobaolja( Simmondsia chinensis ) är egentligen ett flytande vax och är därför en mycket stabil ”olja” som egentligen inte ger näring, men däremot är mycket skyddande, vårdande och även talgbalanserande – vare sig man har fet eller torr hud, så balanseras hudytan pga att oljan ”blandar” sig med hudens eget yttre hornlager ( som också består av ”vaxliknande” ämnen ).Huden blir mjuk och len, och fukten binds i huden och därmed passar jojobaolja bra om man har acne, eksem eller kanske psoriasis. Det är viktigt att faktiskt använda en vegetabilisk olja vid hudvård även om man har fet och oren hud, i stället för att tro att man ska låta huden ”torka ut” – då produceras i stället ännu mer talg eftersom huden känner sig ”i kris”. Jojobaträdet är ett litet städsegrönt träd som växer i Nordamerika och kan bli 50-200 år och ger 1-6 kg frön per år, och det är ur dessa frön man utvinner det flytande vaxet. Träden växer i ökenområden, och tål ett påfrestande och torrt klimat. Indianerna använde jojobaoljan både som livsmedel och till hudvård. Och det är ju precis som det ska vara; hudvårdsprodukter ska vara så rena, att de även går att äta! :-)

IMG_3900

Mandelolja ( Prunus amygdalus var dulcis ) är i sin renaste form en mild och mjukgörande olja, som utvinns ur stenfrukten mandel. Mandeln består av 50% olja som gör huden smidig och återfuktad och passar också bra till massage.Den är skön på överkänslig hud och är inte lika ”aktiv” som jojobaoljan ( som balanserar mer ) utan är mer lindrande och även bra vid klåda, och passar också till den känsliga babyhuden. Den finaste kallpressade mandeloljan har både doft och smak och är den helt doftlös kan man misstänka att den är varmpressad och är inte alls lika välgörande och näringsrik. Mandelträdet har sitt ursprung i Asien, men odlas runt Medelhavet och i södra USA och även på andra ställen. Det blommar med vackra röda eller vita blommor…och jag längtar till våren när jag skriver dessa rader!

24a

Aprikoskärnolja ( Prunus armeniaca L ) är ett alternativ till mandelolja för den som inte tål mandlar, och därmed kanske inte tål mandelolja. Passar bra till torr och lite trött hud. Det är en bra ”basolja”, passar fint att blandas med andra vegetabiliska oljor när man vill göra sin egen oljeblandning! Aprikosträden växer ursprungligen i Turkiet men odlas numera i Kalifornien och Kina också.

Recept-skiss på en egen ansiktsolja; 100 ml ansiktsolja Blanda 50 ml eko mandelolja och 50 ml jojobaolja i en helt ren liten glasflaska. Tillsätt 10 droppar eterisk olja av lavendel, 5 droppar eterisk olja av citron och 2 droppar eterisk olja av ylangylang. Sätt på korken och skaka flaskan. Klart! Lavendel verkar lugnande på huden, citron är balanserande och rengörande, ylangylang doftar underbart och är också lugnande för huden och att bara känna dess underbara doft minskar eventuella stresskänslor markant! Din hud mår bra när du mår bra. Massera ansiktet varje kväll med din ansiktsolja, när du får i gång cirkulationen i ansiktets muskulatur känns det så välgörande att du inte kommer vilja vara utan denna lilla kvällsritual!

 

 

Published januari 6th, 2015 by

IMG_2765

De vanligaste smakerna är salt, sött, surt och beskt. Sedan finns det även något som heter ”umami” och det var ungefär 100 år sedan man började att benämna den smaken, som är något väldigt välsmakande utan att precis vara något av de fyra första smakerna! Vi människor har väldigt olika ”smak” angående vad vi föredrar, men man kan nog påstå att salt, sött och surt är de ”vanligaste” och ”enklaste” smakerna att ta till sig och känna igen. Ganska många undviker beska och bittra smaker i vardagen, kanske för att det blir sådana ”sensationer” av dem; tungan ”krullar” sig lite och det är svårt att värja sig!

Jag tycker om hettan i det som är beskt, och för att göra något kul av det brukar jag se till att koka pomeransmarmelad minst en gång om året! Då får man kombinera beskt, syrligt och sött till en i mitt tycke den underbara smak som de spanska ekologiska pomeranserna ger. Pomeranser går inte så bra att äta som färsk frukt, skala och klyfta, utan de behöver kokas ner eller torkas och användas som t ex brödkrydda. De är fantastiska till marmelad eftersom de innehåller så otroligt mycket kärnor, som man petar ut och sparar i en liten skål med vatten. Kärnorna är pektinrika och avger denna gelé som ger marmeladen en perfekt konsistens, helt naturligt. Om man kokar av enbart apelsiner och citroner t ex brukar det inte gå lika bra, om man inte tillsätter mycket extra socker.

IMG_2762

Det är bra att marmelad-koket är uppdelat under två dagar, så att man inte behöver göra allt på en gång! Här kommer mitt recept, som jag fått av min mormor Ingeborg.

Ingeborgs marmelad

1,5 kg citrusfrukt ( gärna enbart pomeranser, annars 1 kg pomeranser och resten t ex blodapelsin )

1,5 kg eko råsocker ( eller 1,2 kg men inte mindre pga konsistens & hållbarhet )

( det var citronsyra i recepetet, men jag utesluter det )

1. Skiva frukten ytterst tunt tvärs över hela frukten. Tag till vara kärnorna och lägg dem i en liten skål med en skvätt vatten i.

IMG_2771

 

2. Lägg den skurna frukten i en rostfri bunke och häll 1,5 liter vatten över den. Täck över bunken och låt stå svalt till nästa dag.

3. Häll frukt med vatten i en stor kastrull och lägg i kärnor med gelé och allt som du lagt i en bit gasväv eller annat tunt, genomsläppligt tyg och knutit samman som en liten påse. Koka allt under lock på svag värme ( det ska koka, men lugnt ) i  45 min.

4.Häll i sockret och rör om väl så att det löser sig. Koka nu kraftigt och utan lock, tills marmeladen klarnar i ca 40-50 minuter och rör om ordentligt då och då.

5. Marmeladen ska genast ösas upp i heta, rena glasburkar och sätt på locket på en gång med hjälp av grythandskar. Håller länge vid kall förvaring! Njut av denna goda marmelad :-)

IMG_1479

 

 

 

 

 

 

Published oktober 5th, 2014 by

IMG_0812Förra gången nämnde jag att det ställs en hel del frågor, och somliga frågor dyker upp oftare än andra! Det första ämnet, val av schampo och andra hårprodukter, skrev jag om för några veckor sedan och därmed är det nu dags för nästa fråga som  alltid är aktuell och det är hur det känns i magen och varför det känns så! Det jag kommer skriva om här är lite allmänna riktlinjer. När det gäller stora problem med magen gäller förstås inga generella anvisningar, då rekommenderar jag att du kontaktar en näringsterapeut!

Så länge som magen sköter sig utan problem, så funderar man inte så mycket på den. Först när obalansen är ett faktum, känns förändring nödvändig. En av de vanligaste känslorna kan vara att magen känns som en ”stel ballong”, liksom uppblåst. Det kan bli en brist av ”goda bakterier”, mjölksyrebakterier, i magen om man t ex äter ”färdig-mat” ofta, för lite grönsaker och om man äter för snabbt så att magen inte hinner smälta maten – den passerar bara, och tarmarna lyckas inte suga upp näring för att enzymerna i maten har för dålig kvalité. Enzymer är proteiner som sätter i gång viktiga kemiska processer i kroppen!

Det bästa man kan göra då är att äta mjölksyrade grönsaker varje dag, t ex surkål eller syrade morötter, dricka lite aloe vera juice några gånger per dag, samt ta psylliumfrön i några dl vatten och dricka det ett par gånger per dag. De mjölksyrade grönsakerna återställer tarmfloran så att näringen tas upp bättre, aloe veran innehåller naturliga enzymer samt vårdar tarmslemhinnan och psylliumfrön bildar ett ”mjukt gel” som binder näringen bättre samt gör att tarmarna fungerar bättre. Ju mindre raffinerad mat du sedan äter, desto mer lättupptaglig näring får din mage och du kommer att uppleva en lättnad. Magen slappnar av, och du mår bättre för varje dag. Speciellt viktigt är det att återställa tarmfloran om du har genomgått en antibiotika-kur. Antibiotika dödar både virus och ”goda bakterier”, och då är det extra viktigt att återställa magens balans igen!

Det tar ett tag att ställa om gamla vanor, och det gäller att göra det enkelt och inte krångla till det. En klassisk affirmation är  ”Jag är ett träd!” och du har rötter som suger upp friskt vatten, du har en stam som håller upp dig mot solen och grenar som älskar att känna vind, regn och månljus silas genom bladverket och nu när du är ett träd så vet du att du behöver stå stadigt förankrad med rötterna i näringsrik jord som ger dig alla mineraler och vitaminer som du behöver för att utveckla nya friska skott! Ge dig själv den bästa näringen och vattna dig själv med rätt sorts vatten :-)

Jag kommer att återkomma till detta ämne mer än en gång!