Olika dofter!

IMG_0161

Välkommen till min blogg!

Här kommer jag att skriva om allt möjligt som kan vara tänkvärt att läsa om, med fokus på ekologisk hudvård och vägar till hälsa i olika aspekter!

Jag är ekologisk hudvårdsterapeut och ger behandlingar en trappa ned från butiken som vi har på Kungsgatan 33 i Umeå. Det är en anledning till att jag är extra intresserad av huden, som faktiskt är vårt största organ! I huden kan man avläsa en del om hur människan som bor där innanför mår, och det är väldigt intressant. Att man sedan kan hjälpa människor att få en finare hud genom att ta hand om den och inse var eventuella obalanser finns – det är härligt!

Det jag tänkte lite extra på i dag, när jag cyklade hem från jobbet, och som det är svårt att ”värja” sig från – det är att vi är inne i en doftande årstid nu. Just nu blommar syrener och äppelträd i trädgårdarna här i Umeå och man får en massa minnen av de där underbara blomdofterna…ofta är det barndomsminnen som dyker upp när man känner dofter som man gillar. Eftersom det är något ”ordlöst” över dofter, man bara känner dem…och minns något. Antingen något speciellt eller bara en känsla, och den kan vara lika härlig som doften…Svårt att sätta ord på, men den är där likafullt. Känslan, och minnet…

De flesta dofter man möts av på stan är syntetiska. Eller petrokemiska. Man håller nästan andan, spänner sig lite för att slippa.
Jämfört med de djupa andetag man gärna tar under äppelträdet.

Samma sak är det med dofter som man omger sitt närmaste fodral, huden, med. Vill man smörja in sig med en produkt som innehåller syntetiska doftämnen, som når och påverkar hypofysen lika mycket som en naturlig doft eller vill man smörja in sig med något som har en doft uppbyggd av äkta doftmolekyler? Båda varianterna påverkar oss lika mycket, men på olika sätt. Den kemiskt uppbyggda doftmolekylen förvirrar hjärnan, medan den naturliga doftmolekylen antingen lugnar eller piggar upp ( och med alla varianter där emellan ). T ex den klassiska, lavendel, den är lika tryggt lugnande som mormors linneskåp.

Trots att vi har valmöjlighet väljer de allra flesta fortfarande den petrokemiska varianten, att döma av sortimentet på stan. Det skulle inte tillverkas om inte folk valde att köpa det!
En intressant aspekt av det hela är att det förekommer att människor råkar välja ”fel” partner pga att man inte kunde erfara sin partners individuella doft eftersom den syntetiska doften förvirrar hjärnan så mycket att man inte vet vad man känner!

Alla människor har ju en alldeles egen, speciell doft och vi är fortfarande ”grott-människor” i den bemärkelsen att vi behöver attraheras av vår partners egna doft, för att kunna trivas tillsammans. Så enkelt och så svårt…!

Ha det gott i sommar-Umeå! :)
Merete

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *