Drömmen om ringblomsolja…!

IMG_2397

 

För några dagar sedan bara lyckades jag med att utföra det som jag planerat att göra i ungefär en månad; stoppa ner några olika fröer i jorden…! Det är ju en ganska enkel handling egentligen, det är väl själva förberedelserna som kan dra ut på tiden ungefär hur länge som helst!

Först konstaterar man att jorden verkar lite torftig och kanske behöver lite gödsel. Om man då bara fick börja med det! Nejdå, först ska det grävas och dras upp olika rötter och krattas och grävas igen. Då ser jag att marken runt själva landet mot staketet också måste fixas till lite, hämtar skottkärran och plötsligt märker jag att jag är inne i ett helt annat projekt! Åter till jordplätten, men då upptäcker jag att pilträdet vid sidan om landet faktiskt behöver beskäras lite eftersom grenarna verkar skugga själva landet för mycket…fram med sågen då! Fyller på i komposten med allt möjligt och funderar på när jag ska göra i ordning den ordentligt…

I allafall så hade jag en dröm om att tillverka ringblomsolja av vegetabilisk olja och kronbladen från ringblommor som förhoppningsvis kommer att slå ut någon gång i augusti kanske. Det finns väldigt många fina, färdiga ringblomsoljor att köpa men det är ännu skönare att smörja in sig med en egen olja. Eftersom man lägger ner lite tid och förberedelser på en egen olja, så rekommenderar jag att man skaffar sig en olja av högsta kvalitet även om man ”bara” ska göra en egen olja! Många gånger hör jag människor som säger att de vill ha en väldigt billig olja, men den ska förstås vara ekologisk osv. Så man ”har råd” med att slösa lite… Men då tänker man kanske inte på vad det kommer sig att den där billiga oljan är så billig! Är en produkt ”alltför billig” så är det någon annan som har fått betala ett högt pris, antingen den som framställt oljan och inte fått betalt eller moder natur som utsatts för olika bekämpningsmedel eller lösningsmedel…

Jag kommer kanske att välja olivolja, den är faktiskt en riktigt fin kroppsolja som både skyddar och är anti-inflammatorisk. Passar bra till torr och känslig hud och har en extra bra hållbarhet ( ca 3 år om den är förvarad på rätt sätt ). Anledningen till att olivolja inte används så ofta i hudvårdsprodukter tror jag beror på att den har en speciell, intensiv doft. Påminner om matlagning? Då kan det passa bra att göra en egen oljeblandning t ex 1/3 olivolja och 2/3 persikokärnolja. Persikokärnolja är mild i doften och passar precis som olivolja till torr och känslig hud. Om man gör en egen oljeblandning är det smart att skriva upp precis hur man gjorde; om blandningen blev lyckad är det ju kul att ha kvar receptet till nästa sommar :-)

Om min ringblomsodling lyckas, trots regn och svala sommardagar, kanske jag gör så här i augusti;

Jag plockar minst 2 dl kronblad av ringblomma, torra blad och lägger dem i en ren glasburk. På bladen häller jag en oljeblandning, kanske 1,5 dl olivolja och 3,5 dl persikokärnolja. Inga växtdelar ska sticka upp ur oljan! På med lock och sedan får burken stå i ett fönster utan gassande sol i ca 3 veckor. Sedan silar jag oljan ett par gånger genom en tunn silduk och därefter tar jag en tratt och häller upp oljan i en fin glasflaska. Kanske några droppar eterisk olja, lavendel 10 droppar eller för en blommigare doft några få droppar ylangylang (eterisk olja).

Jag längtar till skörden, även om jag just nu njuter av att vänta på den!

Ha en skön sommar-semester! /Merete

 

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *