Blomkåls-curry i Meretes kök!

IMG_3394Det är skördetid nu och vi fick bl a hem en underbar blomkål från Oxvikens Gård i Tavelsjö, till butiken på Kungsgatan i dag! Man kan ju göra det väldigt enkelt och bara ångkoka den och äta som den är, eller knapra i sig den rå i små bitar när den är så krispigt fräsch och fin – men i dag blev jag sugen på lite mer smak och ville blanda olika goda kryddor i en mortel och köra indisk stil!

När jag tittade i mitt skafferi hittade jag ingen Garam Masala. Då blev det lite jobbigt, men snart kändes det bättre igen när jag ändå hade ingredienser till en egen Masala (= kryddblandning).

Om man vill ha en Masala med lite starkare smak kan man ta; 1 tsk hel svartpeppar, 1 tsk korianderfrön, 3/4 tsk fänkålsfrön, 1/4 tsk hel kryddnejlika och mala det i en mortel. Tillsätta lite malen ingefära och kanel ( kanske 1/2 tsk av varje) och sedan är det klart!

 

IMG_3404

 

Här kommer receptet på Blomkåls-curry!

1 blomkålshuvud

2-4 vitlöksklyftor

ca 2,5 cm färsk ingefära

1 tsk havssalt

1/2 tsk paprika el chilipulver ( beroende på hur ”het”du vill ha den )

1 tsk gurkmeja

saften av 1/2 citron

2 msk olivolja

1 tsk Garam Masala

IMG_3399

Bryt blomkålen i buketter. Mal vitlök, ingefära, salt, paprikapulver och gurkmeja till en ”pasta”, antingen med en mixer eller för hand i mortel (tar lite längre stund, men…) och tillsätt citronsaften så att det bildas en smet. Hetta upp oljan och fräs blandningen i ett par minuter. Var försiktig, så att den inte bränns utan blir bara ”krämig” och fin. Nu börjar det dofta!

Lägg i blomkålen i blandningen, vänd runt den och låt det hela puttra på svag värme under lock tills blomkålen mjuknar. När den känns nästan klar, så mjuk som du vill ha den, strör du över Garam Masala och låt ligga och suga åt sig kryddigheten lite till. Servera som ”huvudrätt” med basmatiris, tomater och kryddgrönt till eller som tillbehör.IMG_3418

 

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *