Vad ska jag ha för schampo?

IMG_3526Jag får många frågor varje dag, och jag vill helst besvara dem så snabbt och bra som  möjligt! Det finns två frågor som jag får väldigt ofta, och den ena av dem tänker jag belysa nu :-) Det är rubrikens fråga ”Vad ska jag välja för schampo?” Du som frågar mig det har troligtvis använt ”vanligt schampo” från någon av de stora kedjorna, eller ”lite dyrare schampo” från t ex en frisör, men börjat fundera på vad det egentligen är för ämnen som du masserar in i din känsliga hårbotten och sedan spolar ut i vårt känsliga ekosystem var och varannan dag!

Oftast kanske man inte funderar jättemycket på vad det är för ämnen så länge schampot fungerar något så när bra, dvs håret känns rent och fint i några dagar och allt bara rullar på…Men en vacker dag så känner du att det kliar lite för mycket i hårbotten och håret känns ”urtvättat” dvs väldigt torrt och skört eller kanske blir ”fett” på en gång! Hårbotten, som omsluter ditt huvud, behöver egentligen nästan lika mycket omvårdnad som din hud i ansiktet. Jag tror inte att du skulle vilja tvätta ansiktshuden med ett schampo med starka syntetiska tensider, spraya ansiktet med styling-produkter och dessutom utsätta det för kemiska färgämnen då och då. Jag tänker inte lista alla ämnen som de känsliga hårsäckarna tvingas ta emot var och varannan dag, utan inrikta mig på att beskriva hur du skulla kunna gå till väga om du vill ta hand om hår och hårbotten och komma i balans igen!

Först behöver ph-balansen bli återställd. Huden i hårbotten ska naturligt vara runt 5, dvs lätt sur. Tvättar man med starka tensider ( vanligt schampo ) blir hår och hårbotten basisk och kommer kanske upp i ph-värde 10. Det tar nästan ett dygn innan ph-balansen återgått till det normala, och i många fall tvättar man sitt hår igen då! För att bryta denna cirkel, kan det vara en fin idé att börja med att massera in en ekologisk hårolja i hela hårbotten. Låt oljan följa med ända ut i hårtopparna, och sov med denna inpackning så att oljan får jobba på djupet och lösa upp kemikalierester och ge näring till hårbotten samt öka blodcirkulationen.Oljan tillför näring även till torra hårstrån, som ”läker” och blir blankare och mjukare efter en tids behandling! Nästa dag kan man tvätta håret med ett ekologiskt hårbalsam bara, eller varför inte prova malda tvättnötter?

Tvättnötter är en sorts nöt  ( inte en nöt i vanlig bemärkelse )som växer i Indien och innehåller saponiner, det är saponinerna som tvättar rent och det är mycket skonsamt för hår och hårbotten. Det är en helt ”ren” produkt, innehåller inga tillsatser och man blandar enkelt malda tvättnötter 1-2 msk i en halv mugg med varmt vatten. När du står i duschen med vått hår, häller du helt enkelt blandningen över huvud och hår och masserar och tvättar som vanligt! Upprepa två gånger, speciellt om du har haft en oljeinpackning i håret.

Nu är du på god väg att komma in i bättre rutiner för din hårvård och när du kört den här renings-kuren några gånger kan du i stället välja ett ekologiskt hårschampo som passar din hårtyp samt bara använda styling-produkter av samma sort! Det finns fina svenska hårvårds-produkter för alla hårtyper. Tänk på att eftersom ekologiska schampon har så milda tensider, så kan de behöva sitta kvar i håret en lite längre stund innan du sköljer ur det!

Fortsättning följer!

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *