Pomeranser är bittra men goda!

IMG_2765

De vanligaste smakerna är salt, sött, surt och beskt. Sedan finns det även något som heter ”umami” och det var ungefär 100 år sedan man började att benämna den smaken, som är något väldigt välsmakande utan att precis vara något av de fyra första smakerna! Vi människor har väldigt olika ”smak” angående vad vi föredrar, men man kan nog påstå att salt, sött och surt är de ”vanligaste” och ”enklaste” smakerna att ta till sig och känna igen. Ganska många undviker beska och bittra smaker i vardagen, kanske för att det blir sådana ”sensationer” av dem; tungan ”krullar” sig lite och det är svårt att värja sig!

Jag tycker om hettan i det som är beskt, och för att göra något kul av det brukar jag se till att koka pomeransmarmelad minst en gång om året! Då får man kombinera beskt, syrligt och sött till en i mitt tycke den underbara smak som de spanska ekologiska pomeranserna ger. Pomeranser går inte så bra att äta som färsk frukt, skala och klyfta, utan de behöver kokas ner eller torkas och användas som t ex brödkrydda. De är fantastiska till marmelad eftersom de innehåller så otroligt mycket kärnor, som man petar ut och sparar i en liten skål med vatten. Kärnorna är pektinrika och avger denna gelé som ger marmeladen en perfekt konsistens, helt naturligt. Om man kokar av enbart apelsiner och citroner t ex brukar det inte gå lika bra, om man inte tillsätter mycket extra socker.

IMG_2762

Det är bra att marmelad-koket är uppdelat under två dagar, så att man inte behöver göra allt på en gång! Här kommer mitt recept, som jag fått av min mormor Ingeborg.

Ingeborgs marmelad

1,5 kg citrusfrukt ( gärna enbart pomeranser, annars 1 kg pomeranser och resten t ex blodapelsin )

1,5 kg eko råsocker ( eller 1,2 kg men inte mindre pga konsistens & hållbarhet )

( det var citronsyra i recepetet, men jag utesluter det )

1. Skiva frukten ytterst tunt tvärs över hela frukten. Tag till vara kärnorna och lägg dem i en liten skål med en skvätt vatten i.

IMG_2771

 

2. Lägg den skurna frukten i en rostfri bunke och häll 1,5 liter vatten över den. Täck över bunken och låt stå svalt till nästa dag.

3. Häll frukt med vatten i en stor kastrull och lägg i kärnor med gelé och allt som du lagt i en bit gasväv eller annat tunt, genomsläppligt tyg och knutit samman som en liten påse. Koka allt under lock på svag värme ( det ska koka, men lugnt ) i  45 min.

4.Häll i sockret och rör om väl så att det löser sig. Koka nu kraftigt och utan lock, tills marmeladen klarnar i ca 40-50 minuter och rör om ordentligt då och då.

5. Marmeladen ska genast ösas upp i heta, rena glasburkar och sätt på locket på en gång med hjälp av grythandskar. Håller länge vid kall förvaring! Njut av denna goda marmelad :-)

IMG_1479

 

 

 

 

 

 

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *