find balance in life ♥

Renmarkstorget 10, Umeå

Kundfråga: Min mage känns uppblåst, vad ska jag göra?

Meretes Svar: Ett av de vanligaste ämnena på frågor som vi får av kunderna här i butiken handlar om hur magen mår och varför magen känns obalanserad och ”uppblåst”. Magen som är en sådan känslig del i vår kropp, som håller i en massa känslor och där en hel del av vår intuition finns men som vi ändå behandlar lite som en ”slasktratt” ibland. Så länge som magen fungerar och inte ger ifrån sig så många protester så funderar man inte så mycket på det men det kan komma smygande en känsla av olust när magen börjar kännas obekväm, uppblåst och kanske t o m ömmar.

Det är då man behöver hjälp och lite vägledning för att komma tillbaka på banan igen. Det finns några enkla saker att tänka på och det första handlar egentligen om att använda råvaror till din mat som du kan lita på. Med det vill jag säga att icke processad mat, som du tillagar själv, innehåller både enzymer och bra bakterier som gör att magens funktioner håller igång. Jag tillagar alltid en ”råkostsallad” som är mycket enkel och god som tillbehör till övrig mat, och den äter jag varje dag med variation. Här kommer en receptskiss;

Finskuren rödkål i strimlor

1 grovrivet äpple ( el finskurna apelsinklyftor )

Lite strimlad paprika el annan grönsak

Hackade valnötter, 1 näve

Några russin

En liten skvätt äppelcidervnäger/ annan örtkrydda blandas i t ex oregano

Ekologiska råvaror såklart, och denna sallad går ju att variera på olika sätt. Bara att tillföra lite ”råkost” till din dagliga rutin, som dessutom kräver tuggmotstånd och eftertanke kan göra en hel del för maghälsan. Men man kan behöva lite hjälp på vägen, och då rekommenderar jag matsmältningsenzymer och goda bakterier. Det finns bra bakterier i mjölksyrade grönsaker, men ibland kan vi behöva lite extra. De goda bakterierna ger oss på sikt ett starkt immunförsvar och en gladare känsla.

Vid magen eller närmare bestämt navelområdet finns vårt solar plexus chakra och det chakrat har inflytande på bl a bukspottskörteln, binjurarna, levern och gallblåsan. När detta område är i balans ökar självkänslan och man känner att det finns kraft att genomföra sina planer. Vid obalans är det lätt att bli bitter och överkänslig! Så jag hoppas att du blir inspirerad att ta hand om din mage på ett kärleksfullt sätt.

Välkommen att komma med en fråga till mig, vad vill du att jag ska skriva om om nästa gång?

Länkar:
Meretes Ekobutik – Enzymer & Mjölksyrabakterier


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *