find balance in life ♥

Renmarkstorget 10, Umeå

Det doftar så gott!

Du välkomnas av en speciell doft när du kommer in i butiken och inte undra på det, när vårt sortiment till stor del är sammansatt av naturliga produkter med goda dofter.

Doftsinnet är ett väldigt viktigt sinne för oss, även om det naturligtvis är lite outvecklat om man jämför oss med tex hundar, som känner så mycket mer.

Det finns väl nästan inget som förflyttar oss så snabbt i minnenas rum och som exempelvis tillbaka till barndomen, de allra tidigaste åren, som en doft. Ord kan vi glömma, men dofter (och toner av musik) finns kvar, och ger påminnelser som vi trodde vi hade glömt…
Det som doftar mest hos oss i butiken och som kan ta en stund att lära känna, är de eteriska oljorna. Det är en alldeles egen värld, det är en värld av örter, blommor, träd och kåda som kan ta med dig hur långt som helst.


Den rätta eteriska oljan kan hjälpa dig att läka något smärtsamt, eller väcka dig ur melankoli.

Jag kommer att återkomma i ett annat inlägg med tips på eteriska oljor och ge några exempel på vilka oljor som kan passa som ett litet ”husapotek”.

Vi har också ett intressant sortiment av lösviktsteer, som alla har sin speciella doftnot. Som en mild bakgrund till allt annat kan man ana mustigt svart te från Ceylon, afrikansk rooibos, spritsiga gröna teer…

Olika örter i sina papperspåsar sprider också sin doft, som en mellannot i doftregistret.

Tvålarna ligger på hyllan och väntar på att få användas, fyllda av dofter från sin vegetabiliska oljor, leror, eteriska oljor.

Frukten och grönsakerna som vi varje morgon dukar fram åt er, ger också ett bidrag till doftsymfonin. Även om de kanske mest doftar lite av äppelskal, vitlök och apelsinskal. I vilket fall som helst är det ett levande sortiment och man blir glad av anblicken!
Hudvården doftar ändå litegrann, även om det mesta är instängt i sina flaskor och burkar och känns först när man öppnar och börjar använda. Huden, som är vårt största organ, ”äter” det man smörjer in så det är viktigt att din hudvård är naturlig och utan artificiella doftämnen.

I hyllorna med japanska och indiska rökelser doftar det så mycket att man blir yr! Tur att vi inte eldar på i butiken, det får du mysa med när du kommer hem.
Den här tiden på året är det extra härligt att tända lite rökelse, eller en palo santo-pinne för att förhöja känslan hemma.

Kombinationen av allt detta har skapat en unik doft som du möts av när du kommer in i vår lilla ekobutik på Renmarkstorget.
Hoppas att du blir inspirerad att njuta ännu mer av naturliga dofter!

De konstgjorda dofterna, som trots allt är vanligast idag, förvirrar vår hjärna ordentligt och gör att vi kan fatta konstiga beslut och t.o.m. råka välja ”fel partner” för att hans/hennes naturliga doft drunknat i onaturliga doftmolekyler.
För egentligen är det något av det första som vi som människor går efter när vi intresserar oss för varandra – om vårt limbiska system känner en doft som vi attraheras av, innan vi hunnit analysera vad det beror på, så är det människan med den doften, som vi dras till.
Det är så enkelt och så fint!

Som att känna en liten babys ljuvliga egna doft – det finns nog inget som lika mycket väcker kärlek och beskyddarinstinkt i oss.

Att jobba med dofter är att bejaka instinkter och naturliga mönster.
Finns det någon doft som du blir extra välmående av?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *