find balance in life ♥

Renmarkstorget 10, Umeå

25-års jubileum!

9 maj 1998 öppnade jag dörren till meretes ekobutik, som jag då kallade för ”merete f textil form”. F Står för mitt efternamn, Fischer.
Jag kom närmast från ett arbete som hantverkslärare på Umeå Waldorfskola, och i mitt jobb där hade jag fått de första ideérna om att öppna en specialbutik med produkter som inte fanns att få tag på i Umeå.
Eftersom jag i grund och botten är hantverkare och främst inom textil så har jag alltid varit på jakt efter bra material som duger att använda och tillverka kvalitetsprodukter av. På den tiden främst i textil inriktning, det var målet.
I de första planerna ingick en idé om att öppna butiken i anslutning till hantverkshuset på Waldorfskolan. Jag undervisade i vävning, sömnad, stickning, broderi mm där och tyckte att det verkade vara en bra kombination med en inspirerande butik för föräldrarna på skolan.
Men jag insåg snart att det inte var en tillräcklig kundgrupp för att kunna driva en butik…
Jag avslutade min tjänst på skolan som ändå inte kunde leda till en fast anställning pga ordinarie personal var tjänstledig nere i Skåne.
Och det var ju tur – annars hade kanske inte butiken blivit av då. Vi målade om och inredde ett vackert källarrum på Backenvägen och sortimentet bestod från början av konstnärsmaterial, ull och silkesunderkläder, linneprodukter, ekologisk hudvård från Weleda och Dr Hauschka (de enda ekologiska hudvårdsmärkena på den tiden – så småningom exploderade marknaden av mer eller mindre seriösa aktörer), ett litet mini-sortiment av ekologisk mat som te, kaffe, mjöl, kryddor – men till en början enbart kolonialvaror ( alltså inga färskvaror, som frukt & grönt ).

Ganska snart blev sortimentet utökat med linnevaror från Växbolin i Hälsingland, smide från Mattias Baudin, garner och ullprodukter från Yllet på Gotland och Östergötlands ullspinneri.
Min drivkraft var hela tiden att hitta det allra bästa och helt utan kompromisser. Uttrycket ”hållbart” hade ännu inte blivit utslitet, men det var vad man skulle kunnat kalla sortimentet.
Då, 1998, fanns det inte många sätt att nå ut på, utan det endast genom små annonser i VK och genom egna flygblad. På något sätt hittade umeåborna till min lilla källarbutik, och jag såg att det var en bra idé med butiken.
En stor förändring i sortimentet, som trots allt började väldigt försiktigt, var när jag introducerade ekologiska frukter och grönsaker i sortimentet.
Det blev ett väldigt uppsving. Pallarna med härligheterna levererades på vår grusiga gård och jag släpade allt nerför trapporna och byggde upp en trevlig liten pyramid i källargången innan själva butikslokalen.
Redan då i slutet på 90-talet kunde man alltså köpa både hudvård , kaffe, vackra ulltröjor, kritor och unika leksaker hos mig. Ett fint sortiment av tygblöjor, stickmönster, ullfiltar och kroppsolja samsades där.
Men verksamheten höll till sist på att spränga butiksytan, nu när jag hade behov av kyla till getostar från Högås och syrade grönsaker tex. Än så länge rymdes vissa saker i vår stora matkällare men i längden var det ohållbart.
Speciellt eftersom kunderna kunde knacka på precis när som helst hemma hos oss, julafton som söndagskväll…
När butiken var nyöppnad sålde jag också många egna produkter, handtryckta tyger och kläder, textila bilder och broderier, men allt såldes ut och som mamma med tre barn hade jag just då inte tiden att producera nya produkter utan fokuserade mer på andras skapande även om jag fortsatte i en annan skala hemma.
2004 gick äntligen flytten till en alldeles fantastisk lokal på Kungsgatan 33 i Umeå. Inte helt centralt men för mig var det en helt otrolig skillnad.
Nu blev det en ”riktig butik” med plats för allt jag drömt om och lite till. Alla delar av sortimentet kunde utökas och förbättras och det hände väldigt mycket på den front som jag brinner för – hudvården kunde utökas med nya innovativa märken som Maria Åkerberg (på den tiden Dermanord) Wise och björk hudvård (finns tyvärr inte längre). Jag gick flera kurser och utbildningar, läste basmedicin och utbildade mig till naturkosmetisk hudvårdsterapeut. Behandlingslokalen hade jag i källarplan, mysig och fin men alla kunde inte stappla ner för trapporna.
Jag började kunna hjälpa människor med avancerad rådgivning angående olika hälsoproblem med hjälp av bl a Helhetshälsa och Holistic och det enda gav det andra.

Eftersom jag utbildade mig hos Lena Lociale (på den tiden var hon lärare på Axelsons) så började jag på djupet att intressera mig för örter och växter, eteriska oljor och växtoljor och vad de har att ge oss för subtila hjälpmedel som inga kemiska substanser kommer i närheten av.

Det intresset har vuxit och jag fortsätter att lära mig och ta in den botaniska kunskapen varje dag. I samma anda började jag sälja stenar och kristaller, och då för nästan 20 år sedan, var det mest enstaka personer som var intresserade och förstod magin i mineralvärlden – idag 2023 är det ett intresse som verkar starta någonstans i förskoleåldern…

För att återvända till flytten till Kungsgatan 33, så vill jag berätta för er som inte var med då att under en period hade jag ett väldigt brett sortiment av kläder och vackra textilier.
Jag sålde koftor och filtar från norska Oleana, merinoullprodukter från Pernilla Svenre, linnekläder från Öland, konstnärliga koftor från danska eva & claudi.
Textilsortimentet med ullgarner från Östergötlands ullspinneri var en period utökat med både barn och vuxenfiltar, vadmalsjackor och förstås Visjögarn med mönster.
Det har funnits bambutröjor på hyllorna, silkesunderkläder och mjuka spetsstickade sjalar, ullstrumpor och mohairstrumpor stickade i Sverige. Dukar och gardiner från Växbolin och träleksaker från Järna.
Klangspel och material att sy sina egna leksaker av.


Det var och är en mötesplats för många, och då när det fanns utrymme för det, så skaffade jag en espressomaskin och vi lärde oss att brygga och servera espresso och cappuccino av Costas. Jag lät bygga en rejäl handelsdisk och ett kafébord som stod vid fönstret och vi sålde kaffe både som take-away och man kunde sitta vid fönstret en stund och njuta.
På Kungsgatan 33 formades butiken alltmer till att bli en livsstilsbutik. Frukt och grönt sortimentet har aldrig varit så stort som då. Under en period levererade jag fruktlådor till medvetna företag i Umeå som jag bar ut på morgonen. Jag planerade ännu mer med de högklassiga råvarorna – och på våren för 9 år sedan introducerade vi ”Meretes ekokasse”. Det var en väldigt fin idé, men som med så mycket annat kom idén några år för tidigt.
Många kunder var intresserade och testade flera gånger och vi lärde oss väldigt mycket på vägen. Meretes ekokasse innebar en kasse full med råvaror, fullständiga recept inklusive precis allt man behövde för att laga maten, för 2 eller 4 personer. Vi mätte och vägde och fördelade, skrev recept och levererade. Man kunde göra tillval…


Fortfarande händer det att kunderna frågar vad den blev av och sanningen är att det gick inte runt i den lilla omfattning vi körde. Men det var gott så länge det varade!
Jag tror att det var samma år som vi för första gången blev nominerade till Årets Hållbara Butik. Vi vann priset några år senare, och då hette nomineringen Årets Hållbara Lösning. Det var Svensk handel som anordnande tävlingen, och umeborna röstade. Tack!
Sedan flytten till Kungsgatan 33 så dröjde det inte länge innan kunderna tyckte att vi låg för långt bort. Till slut kunde jag inte blunda för det, utan började leta en ”mer central” lokal.
Flytten gjorde att jag var tvungen att krympa sortimentet rejält och det var den delen av innehållet som redan hade fått börja minska pga stora omkostnader, som fick flytta ut: garn, kläder, leksaker.

Vi flyttade alltså butiken på våren 2015 till innergården bakom Kjellins guld och Hälsokraft. Vid det laget var vi etablerade och klarade ett så undanskymt läge utan skyltfönster endast pga er trogna kunder.
Efter ett tag insåg jag att jag var tvungen att komma ännu mer centralt med butiken och på hösten 2018 hade vi vår stora invigning på Renmarkstorget 10.

Nu satsade vi alltmer på råvaror inom växtriket, hudvård, frukten fick blomstra och de ekologiska godsakerna.
Vi har alltid velat ha lokala leverantörer, men de är inte så många och en hel del har funnits med endast ett kortare tag.
Jag minns tex ett litet företag som hette ”Trädgård i kruka” som sålde lokalt odlade kryddväxter. De var så fina. Men det var ett tag sedan.
Idag har vi chokladen från ”Choklad-Jenny”, tvålen från Malin i Ratan, naturlig deo från Norsjö och hudvård Ljung från Sorsele.
Grönsaker är inte så enkelt att få tag i längre, de små odlarna är för små och resten säljs på Bondens Marknad. Därför har vi specialiserat oss på frukt och andra färskvaror som inte finns av samma kvalitet på ”stora butiken”. Allt är noga utvalt som det heter.
Passionen driver oss att bara välja det bästa och det ska du som kund känna.


Vårt lite mystiska och andliga sortiment har vuxit, och det började för ca 20 år sedan med stenar och kristaller. Jag minns våra fina ametistgrottor och bergkristallkluster, idag är det så exklusivt att man bara kan drömma om samma storlek på mineralkluster.
Nu säljer vi även tarot och orakellekar, salkristallampor och facklitteratur inom ämnet spiritualism och medialitet. Utvecklingen åt det hållet följer det stora intresset för inre processer som väcks inom oss när vi börjar arbeta med hälsa och välmående på ett djupare plan.
Så för att sammanfatta de här 25 åren – det har varit och är min och vår livsstil att vara en sorts vägvisare som hjälper dig som kund att hitta rätt i ”djungeln” av produkter. Det ska kännas bra både för ögat, magen och hjärtat även när du kommit hem och du vet att du kan lita på oss. Vi litar på du att kommer tillbaka!
Kram från Merete & co

One Reply to “25-års jubileum!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *